Nyårslöften

Testar att göra ett tidsinställt inlägg, så när detta kommer upp på bloggen är det 1 minut kvar till midnatt och nytt år :) Detta år har inte direkt vart något superår, så vi får hoppas att 2011 blir bättre!

Jag hade tänk att mitt nyårslöfte för 2011 ska bli att försöka börja träna/motionera mer. Det är verligen det  tråkigste och jobbigste jag vet så antagligen blir det inget av det. Men vi får väl se!

GOTT NYTT ÅR ALLESAMMANS!

logga

Träningssugen



Jag kommer inte ens ihåg sist jag tränade. Tror att det var i slutet av oktober eller början av november. Mirre har ju hostat så mkt och behandlats m.m. så man har inte kunnat rida normalt på några veckor. Nu hålls han som sagt på att sättas igång, och dessutom ska jag köpa ridhuskort så förhoppningsvis kan vi börja träna igen om några veckor :) Det ska bli kul!

Dressyrtränare har jag, men jag skulle gärna vilja träna hoppning igen. Tips på passande tränare/grupp för mig och mirre? Jag vill inte hamna i någon grupp där jag är sämst och sänker gruppen, och hellst inte för dyr tränare.

logga

Uteritt

Idag red jag ut med mamma/måne och frida/jolly i ca 1 timme eller lite mer. Vi red upp för klätterbacken och sedan en ny runda jag aldrig ridit förut och när vi nästan var hemma tog vi öglan också :)

Vi travade ganska mkt, men även litegrann galopp. Haha det var inte direkt planerat eftersom mirre just nu håller på att sättas igång.. men ja, han tog saken i egna hovar och fattade galopp av sig själv och for iväg! Han är ganska lättkontrollerad men jag orkade inte bry mig så han fick galoppera, thithi. Han var jättepigg och full med överskottsenergi idag, och kunde absolut inte stå still. Det vart mycket ökad trav och "tjuvgaloppfattningar". Tur att mirre har sån bra kondis, och han inte tappar den så lätt.

Riktigt oseriös ridning idag där han fick göra lite som han ville med tempo och form, haha. Imorgon inleder vi dock året med ett lätt "dressyrpass" på parkeringen! Önska mig lycka till, för han kommer vara stel och försöka komma undan. Blir nog mkt skritt o lösgörande (y)

logga

Dag 5 - Det här finns i min rykt låda

Jag har både en ryktlåda och en groomingbag fulla med borstar, och sammanlagt har jag dessa borstar o tillbehör: Rotborstar, rotvitska, ryktborstar, ryktskrapor, piggborstar, pannborstar, hovborste, svanskarda, mankammar, gummiskrapa, svettskrapa, hovkratsar, svamp, ryktsten. Även en av mina termometrar eftersom jag tempar mirre varje dag :)

logga

svar på kommenterer

Svarar på de kommentarer som är frågor i inlägg såhär. Tycker ni det är bra? :)
Övriga kommentarer läser jag och tar till mig såklart, det blir så roligt att blogga när man får respons. Ni får kommentera och undra så mkt ni vill <3



Svar: Haha nej, men det skulle man ju kunna tro, hon var nog ännu värre? jag hade Dessan :)


Svar: Bra fråga! ;) nej men jag tycker mer om denhär knäppningen på hakbandet, inte lika "invecklad" o konstig! och att rosetten är åt rätt håll är också snyggare, enligt mig. Varför ha den upponer liksom? Och eftersom jag inte bryr mig värst mkt i märken utan köper det jag tycker är snyggast/bekvämast/prisvärdast så föredrar jag faktiskt Jacson-hjälmen före Charles owen. Priset tycker jag också är viktigt när jag köper saker, jag vill få mkt för pengarna och det tror jag jag får med denna. Jag kommer ha massor av pengar kvar till annat och ändå ha en lika snygg hjälm :D

logga


Mellandagsrea



Har kollat runt lite på stan & gränby och har faktiskt fyndat lite på rean! Inte nog med att det var halva priset på allt jag köpte - jag betalade allt med presentkort, så min plånbok har inte lidit alls :D

Mina fynd;
- en "tunika" med ganska fult tryck men lite cool passform
- en t-shirt med en fransk bulldog (Jag va ju typ tvungen fast den va alldeles för stor. Går nog att ha till leggins)
- en jeanskjol
- svarta shorts
- bh + trosor

logga

Händig?

Jag köpte för ett tag sedan 4st rosa fleecelindor på en loppis, men upptäckte att de inte hade någon kardborre eller annat sätt att fästa dem med.. Så idag var jag och köpte kardborrband på en syaffär och fixade dem (y) Det var inte speciellt svårt men jag måste säga att det vart ganska välgjort. jag är inte så bra på att bemästa symaskin så lite stolt är jag allt att sömmarna vart så raka o på rätt ställe :P





logga


Saknar sommaren...





logga


Vilodag

Idag fick både Mirre och Månen (som vi tar hand om) vila. Mirre vilade sist förra torsdagen, eller egentligen även fredagen för då skrittade jag typ 15 min barbacka i grimma. Men vi hade emmy med oss och jag hade ändå inte orkat rida. Han ska ju ha en vilodag per vecka och imorgon passar mkt bättre än idag att rida så nu fick de bli såhär :) Jag tror inte hästarna klagade i alla fall :P

logga

Jacson wen


Åh, denna hjälm har jag velat ha länge! Jacson wen är en väldigt lik kopia på orginalet från Charles owen, enda skillnaden är typ förutom priset, att det är annorlunda knäppning och att rosetten är åt rätt håll. Jag tycker faktiskt mer om denna måste jag säga (y) Har letat jättelänge efter ett bra pris eftersom det börjar bli dags för ny hjälm, och nu har jag hittat den för 800kr, säljs helt ny av privatperson.  Nypris ligger på ca 1395kr.

Borde jag slå till och köpa den?

logga

Dag 4 - Hur började mitt hästintresse

Det är svårt att komma ihåg exakt hur, men mamma hade i alla fall häst när jag föddes, men bara några år. Jag fick ibland "åka" med när mamma tog en promenad. Jag tyckte det var kul medans min bror var livrädd och vägrade haha.

När jag blev lite större så började jag på ridskola. Jag red på Sandbro ridskola i Björklinge ganska många år. Först började vi på shettisar och sedan när vi blev äldre så gick vi över till lite större ponnyer. Efter några år började jag på uppsala ponnyklubb istället. Jag vet faktiskt inte varför.. Jag hamnade i en grupp som var mkt bättre än mig så jag kände mig alltid sämst, vilket kanske inte var så bra för självförtroendet. Min ridlärare var sträng och verkade inte gilla mig. Det var inte så kul att rida på den tiden! Sedan bytte jag grupp efter x antal "hemska" är, haha. Nu fick jag en mer passande grupp och en jättebra ridlärare (tyckte jag då) som har lärt mig mycket :) Tiden gick och jag började i träningsgrupp, började tävla lite osv. Jag har haft 2 sköthästar genom åren - Rafael och Lola.

Ridskoletiden var på ett sätt lärorik och bra, men jag kände mig ofta dålig och som jag inte dög. Det finns många bra saker med att gå på ridskola och jag har lärt mig massor så jag ångrar inte på något sätt att jag gick där. Men jag kan inte påstå att jag saknar ridskolelivet förutom sammanhållningen och kompisarna :) Det är så mkt roligare att rida en och samma häst och utvecklas tillsammans. Jag har lärt mig jättemycket under tiden jag haft mirre med hjälp av duktiga tränare!

logga

Filmtips mottages

Jag älskar bra film <3 Men det börjar ta slut på ideér om filmer att kolla på.
Tips mottages!

Jag kan ju passa på att tipsa er när jag ändå är igång. The Duchess är enligt mig absolut värd en titt. Därimot Alice in wonderland var fan bland de sämsta jag sett!

logga


Upphittad ridbana

:D !
Idag red jag upp till en parkering vid reservatet. Det var en chansning att rida dit för jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig. Men ååh va bra den var att rida på (y) Den var lagom stor, plogad och jättebra underlag utan att vara halt ens för mirre som är oskodd. Det dåliga var väl att den ligger precis intill en stor bilväg, men det överlever man.. Tog 20 min upp dit vilket är helt okej så dit ska vi fler gånger!

Red där ca 20 min, ungefär lika mycket trav och skritt. Mirre var lat och testade alla sina trixs, men jag förstår honom - han håller på att sättas igång och han har har inte ridits annat än ut i skritt i nästan 1 månad och alltså ganska så stel och så. Ställde och böjde på volt och det var jobbigt nog tyckte Bus! Haha testade även skänkelvikningar men insåg att det var "överkurs" med så stel liten häst :P

logga

Dag 3 - Min största rädsla

Inom hästvärlden? Hmm.. svårt. Men jag gillar inte att rida opålitliga hästar, som ibland är jättesnälla och ibland bockar som galningar. Jag vill veta vad jag ska förbereda mig på :) fast jag i och försig gillar inte bockningar alls. Så små och glädjefyllda som mirre gör är typ det roligaste som finns, och det är omöjligt att ramla av. Men därimot stora bocksprång med benen rakt upp och huvudet mellan benen gillar jag inte, uuusch. Nej inga katapulter tack! :P

logga

Svar


svar: haha ofta du blev tvungen att klippa av allt, stackars dig :/
Jag har färgat ganska många gånger, men det var först när jag färgade blont som det blev jätteförstört på vissa ställen! Jag vet faktiskt inte vilken naturlig hårfärg jag har :) Första gången jag färgade hade jag blont hår med mörkare underhår.. det kan ju typ vart så att mitt hår höll på att byta färg?



svar: Jag skrev faktiskt att har då var som en unghäst, inte att han är på riktigt i åldern! :> Jag menar alltså hur mycket han var riden och hur utbildad han var. Jag kommer inte ihåg exakt vad hans ägare sa att han hade gjort, hur mkt han var riden och exakt hur länge han stått. Men man märkte också på honom och min nuvarande tränare känner ägaren lite och hon ba "vadå han va ju typ inte så mkt mer än inriden". Men jag kanske kan fråga någon gång :D Jag har haft honom i 2 år och 3 månader och han är 14½ år!

logga

Glädjespridare?

Idag när jag var ute och red så mötte jag en gubbe och fick kommentaren "Vilken vacker häst!". Hihi, aww jag måste ju säga att han har ett bra omdömme ellerhur?<3

logga

Hårfärgsproblem

Hmm.. sitter här och funderar om jag vill vara blond eller brunette. Det är verkligen dags att färga, jag har världens utväxt, men jag kan inte bestämma mig. Trivs faktist bättre än vad jag trodde jag skulle göra som blondin men jag vet inte? Det är dessutom svårt att få snyggt (man blir fjortisblond och håret blir slitet som fan). Brunt är snyggast, men det kommer kosta mer att färga eftersom jag måste köpa orange hårfärgsmousse att ha i innan.

Dessutom vet jag inte vad jag är snyggast i - blont eller brunt?
Vad tycker ni? Vilken färg tycker ni jag ska satsa på?

logga

Dag 2 - Min första häst

Min första häst är även den jag har nu, Mirre. Egentligen är han min foderhäst som jag har haft i 2 år och snart 3 månader :) Jag skrev ju lite om honom igår men det finns mycket att säga om honom så jag kan nog få ihop till ett inlägg idag också!

Innan jag och mamma provred Mirre så hade vi vart och testat ett x antal andra hästar som inte alls kändes intresanta, så vi hade kanske inget större hopp när vi åkte dit. Jag kom ihåg att Mirre var väldigt lugn och snäll att hantera och att jag bortsade honom länge. Sedan provred jag honom på en stubbåker bakom stallet. Han var springig (antagligen svag + pigg) och böjde väldigt gärna på nacken. Jag skrittade och travade bara eftersom han inte var igång och hade stått länge. Jag kan ju inte säga att provridningen gick bra, men ändå så bestämde vi oss för honom och jag vet inte varför, haha. Jag har ångrat mig många gånger, men ännu fler gånger har jag insett att han är så jävla bäst <3

Mirre var 12 år då. Inriden men inte så mycket mer. Han hade stått i några år, eller i alla fall inte blivit regelbundet och ordentligt riden och sedan orkade dom väl inte sätta igång honom för dom visste att dom inte skulle ha tid att hålla igång. Det finns både för och nackdelar med att han inte var mkt riden. Jag rick en väldigt "oförstörd" och mjuk mun och en häst att forma lite som jag vill, men han var inte någon läromästare som jag kanske egentligen skulle behövt. Vi kunde väl ungefär lika mycket så mycket av det vi kan har vi lärt oss tllsammans, vilket är ganska kul :) 

När vi fick Mirre så visste vi inte vad vi tagit oss ann. Han som verkade så snäll därborta hos sin ägare var ett smärre katastrof när han kom. Han var jättejobbig i stallgången och sprang omkring (han stod inte still många sekunder) och så fort man kom nära huvudet så puttades han så man flög all världens väg. Han gick inte att fånga i hagen på mer än 1 halvår (det kunde ta upp till 1½ h). Han är/var livrädd för kor, vilket har vart en pest vissa gånger när det inte funnits andra vägar förbi, och så har han sprängt staket ett x antal gånger.. Vi kunde inte komma ifrån stallplanen i början när man skulle rida, han tvärvägrade. Duscha/spola har varit omöjligt och är det fortfarande om man är utomhus - inne går bra om han känner att han sitter fast. Spraya med t.ex flugmedel eller pälsglans gick inte förut för då flög han i luften. Sist men inte minst har vi lastningen. Jag vet inte hur många timmar (och pengar för lastträning) vi lagt ner på att få in djuret i trailern. Just nu går det ganska bra, men det brukar gå i perioder och han är så smart så han kommer på nya trixs när de gammla slutat fungera. Ridningen har vi också haft problem med, det har gått i perider det också, men den störrsta boven är ju att han inte orkade och hade tillräckligt med muskler. Nu är det mig det beror på när han inte jobbar tillräckligt bra :)

Nu är nästan alla problem lösta och de som finns kvar jobbar vi på och jag är så otroligt glad att vi inte gav upp. Vi har blivit starka genom att ta oss igenom detta. Det som inte dödar en, härdar en!

logga

Molly, Lorten och kattungarna



Molly
är våran äldsta katt - hela 1, 5 år nästan. Hon är norsk skogskatt, utan stamtavla, med grå/brun/svart långhårig päls och "gepardmönster" på magen. Molly började löpa väldigt tidig, och löpte väldigt etremt, men en dag märkte jag att hon hade blivit en aning rundare över magen (hon var fortfarande smal i övrigt) men ingen trodde på mig när jag sa att hon säkert var dräktig. Tiden gick och Molly blev större och större, och löpt hade hon inte gjort på jättelänge. Det var självklart att hon var dräktig! Molly födde 6 underbara och unika kattungar den 25:e Juli -10. Vi var med henne under hela förlossningen - från värkarna till sista kattungen, och hjälpte och stöttade. Molly var jätteduktig trotts att hon var alldeles för ung för detta. Inte ens 1 år. Hon blev verkligen en supermamma!

Kattungarna var som sagt 6 st så hon hade ju inte direkt en liten kull. Hon var redan smal, men kunde inte öka i vikt förens dom flyttat p.g.a diandet. Alla kattungar var unika och ingen liknade den andra! Vi hade en "spräcklig", en blyertsgrå, en ljusgrå m. ränder, en svartvit, en vit m. gråa och ljusbruna fläckar och en orange. Det var 3 honor och 3 hanar och dom föddes med varannat kön, hihi :) Det var en underbar tid och se kattungarna dag för dag utvecklas, bli större och busigare. Man fick väldigt starka band till dom <3 När dom var 12 veckor flyttade alla förutom Lorten till sina nya hem. Alla fick superbra hem verkligen, så man behöver inte vara orolig, men jag saknar dom!

Lorten är den skönaste katt jag vet. Hon är så himmla personlig, social, rolig och underbar. Jag har kännt henne hela hennes liv, och var med när hon föddes och torkade, klippte navelsträng m.m. så  jag kan inte säga annat än att jag har ett starkt band till henne och älskar henne så otroligt mycket. Lorten föddes näst sist och blev minstingen i kullen. Dock var hon väldigt envis och framåt så hon hängde på väldigt bra och blev snabbt lika stark som sina syskon <3





logga


Tack <3

Skulle vilja tacka Matilda för den jättefina headern och Frida för hjälpen med en stor del av desigen! Ni är bäst! Måste även tipsa om en superbra hemsida för bloggdesign och kodning. Det finns typ hjälp att få om allt, den hjälpte mig med mycket! Sidan heter designadinblogg.se.

Det som jag har kvar att fixa är att få bort texten "mirrebuuus" högst upp i vänstra hörnet och att eventuellt göra grå bakgrund till inläggsrubrikerna. Sedan kanske man ska göra menyn lite roligare! Och man skulle kanske ha snö också? :D

logga

Dag 1 - presentera dig och din häst



Jag heter Sofia och har precis fyllt 19år (91-12-26). Jag tycker det räcker gott och väl att fylla år nu - behöver inte bli ett dugg äldre.. Jag gick ut gymnasiet i våras med ganska hyffsade betyg (Jällagymnasiet - jordbruksprogrammet - inriktning häst) och nu jobbar jag timanställd på Sunnersta herrgård ca 1-3 dagar i veckan. Till hösten tänkte jag söka till djursjukvårdsprogramet vid SLU i Skara. Tyvärr är det typ 1% chans att jag kommer in, men det är detta jag brinner för så jag ska inte ge mig. Får försöka hitta någon nödlösning! 

Jag bor utanför Uppsala på ett ställe som heter Vårdsätra (och även i storvreta varannan vecka). Det ligger fint nära vattnet och skogen, men ändå inte långt från stan :) Perfekt förutom att jag ännu hellre hade bott helt ute på landet och haft eget stall på gården! Här hemma har vi 2 stycken katter (Molly och Lorten) och en kanin (Lilla Grå) + fiskar. Våran häst, Miramis, bor tyvärr inte hemma utan i stallet några km härifrån! :D



Ponnyhesten min heter Miramis (aka Mirre, Bus) och är en skimmelvalack född -96. Han är 75% arabiskt fullblod och reggad som Svensk ridponny. Han är efter superfina arabhingsten Samurai ox och undan Eldina Elaine (korsning mellan ett arab/russ och halvblod tror jag). Han är 147,5 cm hög (allstå D-ponny) men upplevs mkt mindre eftersom han är smäcker, kort i kroppen och har hög manke. Han bär "tyvärr" inte upp långa ryttare så bra, jag ser tillochmed nästan mindre ut på de flesta c-ponnyer, men som tur är är jag tillräckligt kort för att rida honom! (y)

Mirre är en väldigt personlig liten häst, dessutom är han smart och vet vad han vill, och envis som en åsna. Han är utbildad ca motsvarande LA dressyr (+ öppna, sluta) och LD hoppning. Tävlad LB/LD. Ganska bra grundgångarter när han vill; Plus för skritten. Galoppen är han ganska svag i, speciellt övergångar, men mycket beror ju såklart på mig också. Han hoppar med bra teknik och älskar det, dock svårt för avstånd och kan bli het och "köra sitt eget race". Vi båda är dock ganska fega på höjder och jag inte är tillräckligt duktig på hoppning för att kunna vidareutbilda honom bra/snabbare takt. Vi lär oss tillsammans, och det i kombination med att Mirre gör rätt när jag gör rätt gör honom till en bra läromästare - trotts att han var som en unghäst när jag fick honom. Det vi kan, det har vi lärt oss tillsammans <3

logga

15 dagars presentation

Istället för att göra en vanlig, tråkig presentation av mig själv så tänkte jag använda mig av en smart lista! Den innebär att man skriver om en av dessa rubriker varje dag i tur och ordning. På så sett får ni reda på mer om mig/min häst och jag hjälp med vad jag ska skriva om varje dag. :) Listan lånade jag från Michelle (dressyrgalningen.blogg.se). Hoppas det var ok?

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur började mitt häst intresse
Dag 5 - Det här finns i min rykt låda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favorit grej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardags outfit
Dag 9 - Mitt bästa häst minne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!


logga



Välkommen till min nya blogg

Jag har lagt bloggandet "på hyllan" under en ganska lång tid nu. Tidigare bloggade jag på fluppiiie.wordpress.com, men tröttnade efter ett halvår troget bloggande, hehe. Bloggade även ett kortkort tag på mirebuuus.wordpress.com men det var bara tråkigt och jobigt att blogga så nu testar jag en sista gång här på blogg/webblogg.se. Hoppas jag stannar ett tag!

logga


RSS 2.0